Deze sprekers hebben reeds bevestigd!

Waarover ze komen spreken kan je in het programma terugvinden.

Cathérine Ongenae is een Belgische journaliste, antropologe en columniste. In de nasleep van massaal gedeelde getuigenissen over seksuele intimidatie gaf Ongenae in 2015 een boek uit bij uitgeverij Polis:
#seksisme. Nee, wij overdrijven niet!
Bruno De Wever is een Belgisch historicus, professor aan de UGent en schrijver van publicaties over de vaderlandse geschiedenis. Zijn specialiteit is het Vlaams nationalisme en de Vlaamse identiteit.
Bas Heijne is een Nederlandse schrijver, vertaler, interviewer en columnist voor NRC Handelsblad. De laatste jaren heeft hij wereldwijd gezaghebbende denkers en wetenschappers geïnterviewd over de belangrijke kwesties van onze tijd, wat resulteerde in zijn boek Leugen en Waarheid. Eén van die kwesties is waarom identiteit zo’n heet hangijzer is geworden, in de politiek en in ons eigen leven.
Tinneke Beeckman is een Belgische filosofe, docente en columniste. Vanuit die brede filosofische kennis en inzichten laat ze geregeld haar licht schijnen op hedendaagse vraagstukken, vaak gesitueerd op het kruispunt van politiek, economie en filosofie.
Mohamed Ouaamari is columnist en schrijver van het boek Groetjes uit Vlaanderen waarin hij o.m. kijkt naar de Vlaamse identiteit en wat de impact hiervan is op zijn persoonlijke identiteit.
Stella Nyanchama Okemwa is een expert in de strijd tegen racisme en discriminatie. Ze werkt als docent, consultant en coach bij Hand in Hand tegen Racisme en houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van racisme, discriminatie en gelijke rechten.
Christophe Busch Is directeur van het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Hij is expert radicalisering, polarisering en de Holocaust.
Sarah Scheepers is coördinator bij Ella vzw | Kenniscentrum Gender & Etniciteit. Daarvoor werkte zij als onderzoeker gelijke kansen en diversiteit aan de KULeuven. Haar interesses liggen op het kruispunt van taal- en letterkunde, vrouwenstudies en bestuurskunde
Yousra Benfquih is mensenrechtenjuriste en werkt aan de universiteit Antwerpen aan een doctoraat over gelijkheid in het onderwijs. Daarnaast is ze ook een getalenteerd en gelauwerd schrijfster en 'spoken word' artieste.
Stefan Mertens is postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Mediastudies van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.
Guy De Pauw, doctor in de Taal- en Letterkunde, is de CEO van Textgain®, een spin-off van de Universiteit Antwerpen die Artificiële Intelligentie ontwikkelt om haatspraak, polarisering en desinformatie te detecteren op sociale media. Als coördinator van het European Observatory of Online Hate (www.eooh.eu) meten ze dagelijks de “temperatuur van het internet” en brengen ze op die manier maatschappelijke spanningen in kaart.
Guido Van Heeswijck is een Belgisch filosoof en hoogleraar aan KULeuven en UAntwerpen en staat vooral bekend als verdediger van het actief pluralisme. Hij gaat in gesprek met Bas Heijne over zin en onzin van identiteit.
Emmanuel Gerard is historicus en emeritus gewoon hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn specialiteit ligt bij institutionele en politieke processen van democratisering, de geschiedenis van de katholieke wereld, de dekolonisatie van Belgisch-Congo, de Koude Oorlog en de koningskwestie. Hij leidt momenteel de commissie die de Vlaamse canon uitwerkt.
Ylva Berg is werkzaam zowel in profit als non-profit sectoren als trainer, supervisor, projectmanager en facilitator van groepsprocessen. Thema’s die haar nauw aan het hart liggen zijn actief burgerschap, opvoeding & onderwijs en culturele diversiteit.
Carla Havermans is trainer bij KLIQ, het vormings- en trainingscentrum van Cavaria. Ze helpt bedrijven naar een meer diverse en inclusieve werkomgeving voor LGBTI+ personen. Rond deze thematieken biedt ze zowel trainingen als consultancy aan.
Luc Impens is stafmedewerker van de Vlaamse vormingsdienst van het ACV.
Thomas Peeters is stafmedewerker stafmedewerker racisme en diversiteit bij ORBIT vzw.
Willy Musitu Lufungula is socioloog en auteur van het boek Comment vivre ensemble? gepubliceerd in 2021 bij L'Harmattan in Frankrijk. Hij is educatief medewerker bij Internationaal Comité in Brussel en Antwerpen, waar hij verenigingen van mensen met een migratieachtergrond ondersteunt. Verder heeft hij expertise op vlak van armoede, congolese immigratie en intercultureel samenleven.
Verantwoordelijke organisator iddagen:
Beweging.academie VZW
Haachtsesteenweg 579 - 1030 Brussel
BTW nr: BE 0407.152.154
Bankrekeningnummer: Belfius : BE50 0689 3690 2718
BIC Code: GKCCBEBB
Telefoonnummer: + 32 2 246 37 11
Algemene voorwaarden