top of page

programma

09:00

Onthaal

09:30

Welkom

vrijdag

NABIJ IS BETER?    ism

09:45

Operatie Decentralisatie: als het van de Vlaamse overheid afhangt, komen er de volgende jaren nog veel meer bevoegdheden naar de lokale besturen. Sinds 2015 werden er al heel wat zaken naar de gemeenten overgeheveld. Een longlist met nieuwe opties ligt al klaar. 

Door te decentraliseren wil men lokale besturen meer autonomie en hefbomen geven. Zij zouden namelijk dichter bij de burger staan, meer vertrouwen genieten en meer op maat kunnen werken. 

Maar is decentralisatie wel altijd zo opportuun? Is nabij altijd beter? Welke impact heeft decentralisatie in zorg en welzijn? Welke onbedoelde, maar ongewenste gevolgen hebben zulke operaties?

In Nederland keek publicist Pieter Hilhorst met een kritische blik naar de grote decentralisatieoperaties in werk, zorg en welzijn. Hij schreef er verschillende reportages en essays over, samen met Jos van der Lans. In zijn lezing reflecteert hij over de kloof tussen 'de beloften van de centralisatie' en de daadwerkelijke praktijk.

10:30

 De centrale vraag is welke bestuurskracht en schaal heeft de gemeente optimaal om de uitdagingen aan te kunnen?

11:30

Heidi Degerickx & Kris Snijkers & Klaartje Theunis & Filip De Rynck & Pieter Hilhorst

Debat: Lessen voor Vlaanderen

Is decentralisering van bevoegdheden naar de gemeente nu een goede zaak of niet? Wat zullen in Vlaanderen de voor-en nadelen zijn? Hoe kijken we daar als middenveld tegenaan?

11:30

Eva Rovers is schrijver en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. In haar meest recente boek 'Nu is het aan ons.

Oproep tot echte democratie', houdt ze een gloedvol betoog om de politiek niet uitsluitend aan politici over te laten. 

12:30

Lunchgesprekken over politiek dicht bij burgers

Netwerktafel  burgerparticipatie met Eva 

Netwerktafel Strijd tegen armoede

Netwerktafel mobiliteit dicht bij burger

Netwerktafel duurzaamheid samen met burger

Netwerktafel gezondheid voor elke burger

Netwerktafel Samenleven

Netwerktafel Wonen

Netwerktafels

We naderen de laatste rechte lijn naar het einde van een inspirerende ID-dagen 2023. Honderd ideeën, maar wat kunnen we ermee in de parktijk als we straks weer allemaal naar onze eigen bubbel trekken?
Met de netwerktafels nodigen we jullie uit om samen te lunchen met mensen die wakker liggen van dezelfde vragen als jij.

Geen werkvorm, geen lezing: gewoon vrijblijvend lunchen.

Wie op weg is, is gezien - Camera-WANDELING

in Schaarbeek

Met ‘Wie op weg is, is gezien’ wil Beweging.net het maatschappelijk debat over het gebruik van camera’s in publieke ruimte aanzwengelen. Niet omdat we tegen zijn, wel omdat we ons beter bewust moeten zijn wat de impact is. Wat registreren die camera’s? Wat gebeurt er met die informatie? En hoeveel staan er zo op een gemiddelde wandeling door Schaarbeek? Wouter Van Dyck neemt jullie mee op camerasafari.

12:30

DRAAGVLAK VOOR LOKAAL BELEID

Plan B Josaphat: collectief verzet

voor stadsnatuur

Het spoorwegterrein Josaphat stond jarenlang braak, waardoor de natuur haar gang kon gaan. Dit publiek terrein werd de inzet van een strijd van burgers, verenigingen en de overheid om te bepalen wat er met de ruimte zou gebeuren. Terwijl de overheid een dens richtplan van aanleg lanceerde, organiseerde BRAL een samenwerking van burgers, verenigingen en collectieven een alternatief plan, een 'Plan B Josaphat'. Die mobilisatie zette zo'n druk op de overheid dat ze haar plan wel aanpaste, maar ze deed dat nooit echt in cocreatie met de burgers. 
Hoe dit tot stand kwam, wat we allemaal op poten zetten en wat we nog van plan zijn, kom je te weten op deze fietstocht.

13:00

-15:00

13:30

Karolien Huyghe &

Tomas Uten

Praktijksessie Stad 24: oefening in burgerdemocratie

De politiek is van iedereen. Maar om dat in de realiteit te bereiken hebben we heel veel mensen nodig. Er is nood aan denkers, dromers en doeners die samen in dialoog willen gaan om hier naartoe te werken. Tijdens deze sessie buigen we ons over de vraag hoe we samen impact kunnen hebben. We denken en bespreken hoe we er de komende jaren voor kunnen zorgen dat de politiek echt van iedereen kan zijn

Sofie Hennau &

Björn Carré

Het belang van draagvlak en burgerbetrokkenheid: de gemeentelijke fusies als testcase (keynote)

13:30

Burgerparticipatie is vandaag alom tegenwoordig. Maar waar in het proces betrek je burgers? Met welke randvoorwaarden en valkuilen hou je best rekening? En welke rol heeft het middenveld te spelen in dit verhaal?

Erhan Demirci

Slotconference: Verwachtingen

15:15

Allochtoon, Belg, Vlaming, Turk, Brusselaar, Limburger, comedian, echtgenoot, papa, supporter, … Erhan vertolkt verschillende rollen op een dag. En bij al die rollen horen verwachtingen.Moet je voldoen aan alle verwachtingen? Kan je voldoen aan alle verwachtingen? En mag je dan zelf kiezen aan welke? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in Erhans voorstelling.

Peter Wouters

Dankwoord

16:00

bottom of page